Продавець Интернет- магазин Райский Садочек розвиває свій бізнес на Prom.ua 2 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
178 відгуків

Уважаемые клиенты, сейчас компания в отпуске. Все ваши заказы будут обработаны 08.08.2020.

Райский Садочек
+380995620382
+380995620382
  • picture 1
  • picture 2
  • picture 3
  • 1
  • 2
  • 3

Гарбуз голонасінних 20 г

  • В наявності

10 грн.

Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн.

+380995620382
0680643957 Продавец
  • Графік роботи
  • Адреса та контакти
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю
Гарбуз голонасінних 20 г
Гарбуз голонасінних 20 гВ наявності
10 грн.
+380995620382
0680643957 Продавец
Купити

Опис

Коротка характеристика різновиди

Твердокорий гарбуз – це та ж голонасінних. Посадка і догляд за ними однакові, вимоги до ґрунтових субстратів, а також всі агротехнічні прийоми аналогічні, різниця лише в тому, що голонасінні сорти більш теплолюбні. Але це один вид, тому зовні їх легко сплутати. Відповідно, їх технологія обробітку суттєво не відрізняється. Це таке ж рослина, з порожнистою плетнеобразным стеблом, довжиною 5-12 метрів з досить потужною, характерною для сухого клімату, кореневою системою, що розповсюджується за обсягом, часом, понад 3-5 м3. Росте вона дуже швидко – деякі сорти за 3-4 місяці покривають площа 32 м.

Голонасінних гарбуз більш чутлива до часу висадки, оскільки оптимальна температура грунту для проростання не нижче 14-16 °C, тоді, як для звичайної – 11-12 °C. Відбувається це із-за того, що зародок без захисту оболонки при низьких температурах досить швидко загниває, тому є сенс вирощувати цю культуру через розсаду.

Залежно від сорту, на рослині може формуватися до 80 жіночих і понад 400 чоловічих квіток. Сходи віком 20-30 днів вже дають перші чоловічі, а ще через тиждень з невеликим розкидом розпускаються також жіночі квітки. З'являються вони на 3-11 листковому вузлі, при цьому, чим нижчий перший жіночий квітка, тим більш скоростиглий сорт. Варто відзначити, що голонасінні різновиди мають дещо більший розмір бутонів.

Плоди голосемянных сортів зазвичай не досягають грандіозних розмірів звичайної гарбуза. Вони, як правило, важать 5-8 кг, рідко зустрічаються до 16 кг, округлої форми з твердої, але тонкою кіркою, жовтого кольору із зеленими м'якими смужками.

Насіння гарбуза голосесянной

 

Харчова цінність

По харчовим якостям м'якоть голосемянной і звичайного гарбуза мало відрізняється, оскільки спочатку перший різновид – це технічні сорти, призначені для віджиму олії з насіння. Проте деякі з них мають яскраво виражені смакові відмінності від усіх інших. Наприклад, такі солодкі сорти, як «Абрикосова гарбуз», а також «Білоруська голонасінних», що містять до 5-8% цукру. Стандартно м'якуш використовується для виготовлення пюре, соків, для начинки пиріжків, як складова рисової, пшоняної та інших каш.

Але головна цінність цих сортів насіння. Виробництво насіння без оболонки – основний напрямок селекції. Їх використовують у свіжому або обробленому вигляді. Розмелені смажене насіння використовують як приправу до кондитерських виробів. Борошно з них чудово йде до салатів і різних соусів разом з часником, петрушкою, кінзою, кропом і оливковою олією.

Гарбуз сорту Даная

Розмелені запашні гарбузове насіння додають блюдам незвичайний, оригінальний смак, здатний викликати захоплення у будь-якого гурмана. Каша, домашня випічка і навіть сендвіч, посипаний таким порошком, стане абсолютно новим для вас стравою.

З-за того, що насіння гарбуза містять вітаміни групи A і Е (токофероли), що працюють як антиоксиданти, їх можна вважати омолоджуючим засобом. До 55% олії в їх складі дозволило зарахувати голосемянную гарбуз до олійних рослин. Завдяки оптимальному для людини, збалансованому складу жирних кислот, воно є дуже цінним продуктом.

Гарбузове насіння використовуються народною медициною, більшість методів якій прийняті офіційною. Вживання їх рекомендовано як додатковий засіб при лікуванні багатьох захворювань. Підтвердженням визнання їх корисних властивостей є препарат «Тыквеол», вже тривалий час користується незмінним попитом.

Гарбуз з насінням без лушпиння

Вимоги до грунту і сівозмін

Як і будь-який різновид гарбуза, голосемянный сорт таке ж теплолюбна рослина короткого субтропічного дня. Наші широти не дуже щедрі на сонячну погоду, тому під цю культуру відводять добре прогріваються, захищені від вітру ділянки, бажано на південних схилах пагорбів.

Грунту потрібні добре аэрируемые, багаті органікою, перегноєм, не нижче слабокислих (pH від 6,5 до 7,5). Більш кислі пригнічують розвиток рослин. Гарбуз дуже вимоглива до поживним речовинам. Згідно з дослідженнями на тонну плодів рослина споживає з грунту 4,5 кг калію, 2,7 кг азоту і 1,2 кг фосфору при коефіцієнті використання 50, 50 і 40% відповідно. Зрозуміло, такі втрати можна заповнити тільки органікою, тому слід подбати про нормальному сівозміні, а також регулярних підгодівлі.

Найбільш вдалими попередниками гарбуза можуть бути картопля, кукурудза, капуста, цибуля, морква, буряк, різноманітна пряна зелень. Повторно засівати ділянку такої ж культурою, такий, як огірки, патисони, кабачки, кавуни, допустимо не раніше, ніж через 4 роки. Причин тут дві: можуть залишитися з минулого сезону шкідники і хвороби, спільні для всіх баштанних, а також сильне виснаження землі, вимагає заповнення.

Ризик перезапилення

І важлива особливість, яку має гарбуз голонасінних – вирощування з метою отримання насіння від неї, дуже клопітка справа. Оскільки рослини запилюються комахами, «дальність дії яких досить велика, дуже важливо знати напевно, що поблизу немає споріднених культур, таких, як звичайна гарбуз, патисони або кабачки. Перезапилення з них призведе до того, що отримані насіння гарбуза на наступний рік будуть вже з оболонкою, як у звичайної твердокорой, а сам плід може виявитися зовсім незрозумілого сорту. На жаль, достовірно дізнатися про переопылении можна буде лише через рік після дозрівання врожаю.

Більш надійно штучне запилення, наприклад, за допомогою пензлика, взявши пилок з чоловічих квіток. Бажано після цього, щоб до рыльцу обпиленої квітки не проникли комахи-запилювачі, стягти його віночок м'якою канцелярською гумкою або захистити поліетиленовим пакетом. Для гарантії запилення слід повторити цю процедуру з кожною квіткою кілька разів. Крім отримання доброякісних насіння, такий метод також дозволяє підвищити врожайність плодів.

Агротехніка голосемянных сортів

Якщо є бажання використовувати насіння власного вирощування, то їх треба брати з повністю дозрілих плодів. Зберігати краще в паперових пакетиках, але перед цим їх слід промити і добре просушити. Посіяне насіння зазвичай прокльовується через 5-8 днів. Сходи не переносять посуху, тому повинно бути передбачено зрошення ділянки. Глибина загортання на поливних землях 5-6 див. Схема садіння кущових сортів 70х70 см, среднеплетистых – 70х140 см, і крупноплетистых – (180-210)х(100-180) див.

Перед посадкою насіння слід 8-10 годин прогрівати при температурі +40 °C, потім на 12 годин замочити в розчині стимуляторів схожості, наприклад, «Мицефит» або «Вимпел», будь-яким доступним способом (бурбулятор, вермикуліт). Висівати слід тільки тоді, коли встановиться стійка тепла погода без ризику несподіваних заморозків.

Для посадки готується лунка діаметром 30-40 см, для чого з підготовленою ґрунту знімають верхній сухий шар, а в поглиблення заливають 1-2 літра теплої води. Туди ж закладають 5-8 кг перегною, 75 грам суперфосфату, а також склянку золи або півсклянки сульфату калію. Все це ретельно перемішують з грунтом до глибини 15-20 см, потім в отриманий субстрат садять 3-4 насіння гарбуза з відстанню між ними 3-4 см на глибину 5-6 см, закладають їх ґрунтом, а зверху мульчують перегноєм або торфом. Після того як сходи проклюнуться, залишають максимум два найсильніших рослини на лунку.

Вирощування через розсаду

Необхідність більш пізнього висаджування – це та особливість, якої відрізняється гарбуз голонасінних. Вирощування через розсаду дає можливість нівелювати цю особливість. Саме такий метод рекомендують також виробники насіння, оскільки він дозволяє отримати максимальну врожайність.

При посадці на розсаду слід розрахувати терміни так, щоб з моменту прокльовування насіння до перенесення у відкритий грунт при сталій погоди без вірогідних заморозків пройшло 3-4 тижні. Другий контрольний критерій – досягнення розсадою висоти 15-22 см, або наявність не менше двох справжніх листків.

Оскільки всі баштанні погано переносять пересадку, розумно обійтися без неї, застосувавши торф'яні горщики, розміром 8х8 або 10х10 див. В якості грунту краще використовувати магазинну грунтосуміш для огірків. Для самостійного приготування можна використовувати наступний склад: співвідношення 2:1:1 торфу, перепрілих тирси і перегною відповідно, а також на кілограм суміші чайна ложка препарату «Кеміра люкс» або «Нітрофоски». Можна додати 1 частина вермикуліту. Все це ретельно перемішати.

Оптимальна для росту розсади температура +22-25 °C при добовому освітленні не менше 12 годин. Відразу після розкриття сім'ядольних листків, рослина потрібно підживити. Непогані добрива для цього «Экофоска», «Уніфлор Зростання» або «Кеміра Люкс», розчинивши їх згідно з рекомендаціями на етикетці. Мікродобрива не потрібні, якщо використовувати готову огіркову грунтосуміш. Підгодовувати слід з інтервалом 7-10 днів, або 2-3 рази за весь розсадний період. Перед висадкою у відкритий грунт розсаду загартовують провітрюванням або виносом її на свіже повітря.

Грунт перед садінням розсади або на грядку насіння повинна бути розпушена на глибину 6-7 см і очищена від бур'янів. Розсаду слід поливати щодня, поки вона не приживеться. Грунт на грядці потрібно постійно розпушувати на глибину 6-8 см в лунках навколо рослини, і на 12-18 см в міжряддях, злегка підгортаючи стебла, не допускаючи появи твердої кірки на поверхні. Грунт повинен бути завжди злегка вологою, але не заболоченою.

Висадка розсади гарбуза сорту Штирийская

Розсада голосемянной гарбуза сорту Штирийская

Першу підгодівлю бажано зробити вже через 7-10 днів після висадки розсади. Як добриво цілком підійде розбавлений курячий послід (1:20), коров'ячий гній (1:10) або настій бур'янів (1:5). Але однією органікою при вирощуванні гарбуза обійтися не вдасться. До будь-якого з цих розчинів потрібно ще додати 45 мл (3 ст. ложки) «Азофоски», 30 г сульфату калію, а також, бажано, мікродобриво «Уніфлор-мікро». Цією сумішшю можна підгодовувати рослина щотижня по 1 л на лунку. Обов'язково слід підгодувати після появи двох-трьох листків, при цвітінні, а під час плодоношення кількість «Азофоски» бажано збільшить до 60 мл

В середині літа від основної батоги відростають бічні пагони, але їх краще прищипнути. Утворюються у вузлах коріння злегка присипають землею. Коли почнуть формуватися зав'язі, під них можна підкласти траву або шматочок фанерки для того, щоб вони не загнили. Коли буде сформовано потрібну кількість плодів – для голосемянной гарбуза це від 1 до 7 штук, слід прищипнути також головний стебло.

Ознака дозрівання – плодоніжка, листя і пагони всихають, плід гарбуза набуває властиву сорту забарвлення. До настання морозів їх потрібно прибрати, зрізавши разом з плодоніжкою.

Зберігання

Просушені і відмиті від грунту плоди зберігаються в сухому місці до листопада – це не більше 2 місяців з моменту збирання. Потім вони починають всихати або навіть гнити, а насіння всередині проростати, стаючи непридатними для вживання в їжу, ні як посадковий матеріал. Найбільш лежкі сорти, наприклад, гарбуз Штирийская, здатні зберігатися до 3 місяців.

Голонасінних гарбуз Штирийская

Урожай голосемянной гарбуза Штирийской

Темний провітрюваний льох з вологістю 75-80% при температурі +3-15 °C можна вважати найкращим місцем для зберігання гарбуза. Для цих же цілей можна пристосувати закриту лоджію, гараж, горище, сарай з аналогічними умовами.

Зберігання гарбуза просто на землі неприпустимо. Укладати плоди потрібно на піддони, стелажі або полиці плодоніжками вгору, і так, щоб вони не торкалися між собою. Зручно перекласти їх сухим сіном або соломою. Під час зберігання сонячні промені не повинні потрапляти на їх поверхню.

Плоди з ознаками пошкоджень або гниття зберіганню не підлягають. Їх краще відразу переробити, а надлишок довгий час можна тримати в морозилці. Послідовність утилізації плодів залежить від довжини плодоніжки – спочатку використовують з найкоротшою.

Характеристики

Основні атрибути
Країна виробникУкраїна
КультураГарбуз
Тип продукціїПосівний (насіння)

Інформація для замовлення

  • Ціна: 10 грн.